Kati és Tomi Ausztráliából

Tuesday, March 30, 2010

Tanfolyam es folyomanyai

Sziasztok!
Mar reges-regen elterveztem, hogy ha felnovok szeretnek vitorlazni. Eddig csak kisebb hajokon kiserleteztem, illteve egyszer Amerikaban sikerult tobbet menni ket 1938-as ex-Amerika-kupas yachttal a Nor-Easterrel es a Questaval. Miutan megjottunk Sydneybol utanajartam a dolgoknak es kiderult, hogy Brisbane ket, igencsak kiterjedt yachtklubbal rendelkezik, ahol rendszeresen rendeznek rovid es hosszutavu versenyeket, kint a nyilt oceanon es a Moreton-obolben is. Talaltam egy igen kedvezo kurzust, ahol 5 nap kereteben megtanitjak a yachtok kezeleset, valamint a navigacio es egyeb hajozasi ismeretek alapjait.

Kati tamogatta az otletet es igy kerultem matrozkent a 41 lab (~12.5m) hosszu Sydney tipusu vitorlas az Oceans fedelzetere. Sajnos az elso napon viharos szel tombolt, igy be kellett huzodnunk a Brisbane folyora. Ennel nagyobb kihivas nem is kellett: folyo eros sodrassal, amit az ar-apaly befolyasol, eros szel, relative szuk hajozo csatorna es persze allando vizi forgalom. Itt volt idonk a hajo kezeleset tanulni, elmeletben es gyakorlatban is, ami a fentiek miatt nem volt egyszeru.

Oceans

Miutan az idojaras naposra fordult kimentunk az obolbe es ott folytattuk a vitorlazast. Az 5 nap hamar elment, estere altalaban holtfaradtan kikotottunk valahol es beszelgettunk, olvasgattunk.

Az utvonal

Tangalooma

Naplemente

Kikoto Moreton Island-nel

A fedelzeten - Raby Bay


Azota sikerult felkeverednem a Beyond Thunderdome-ra, ami egy Davidson 40 tipusu yacht. Nagyajabol o is 12meter hosszu es bar nem mai darab egy versenyt mar nyertunk is vele!

K+T

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home