Kati és Tomi Ausztráliából

Tuesday, February 22, 2011

Dania

Sziasztok!

Lassan egy honapja, hogy megerkeztunk Dania fovarosaba Koppenhagaba. Sikerult lakast talani, bankszamlat nyitni es megcsinalni a munkavallaloi regisztraciot. Eddig nagyon pozitiv a velemenyunk az orszagrol, bar egy-ket dolog azert zavaro:

1. Az arak eleg magasak. Kb minden annyiba kerul, mint Ausztraliaban. Igaz, hogy a minoseg kifejezetten jo, nem az az elore csomagolt mu szar, mint ami Brisbaneben elterjedt volt. Kati mostanra kezdi felfedezni a boltokat, mit hol erdemes megvenni. Van az irodaban svedasztalos ebed fillerekert, ugyhogy nem panaszkodom...

2. Auto arak. Hogy ne legyen sok auto, meg vedeni kell ugye a kornyezetet, ezert minden autora van regado: 180%!!!!! Lazan minden ketszer annyiba kerul, mint a nemeteknel. Sebaj, mint ideiglenes munkavallalo egy darabig hasznalhatom a magyar autonkat.

3. Csak a retek Malev repul kozvetlenul Koppenhagaba. Draga es kajanak merik hivni azt a kiszaradt kiflibe rakott fel szelet parizert, amit eled csapnak! Ezert erdemesebb Malmobe erkezni Wizzair-rel, onnan aztan egy ora autoval at az Oresund hidon (ez ugyan egy kis extra penz, de nagy elmeny is)!
Javitom magam: a Norwegian airlines-al is lehet repulni viszonylag jo aron!

Ami viszont nagyon tetszik, hogy sokan bicikliznek. Napi atlag 10-20km-t nyaron a varos nagy resze leteker, ami azert szep teljesitmeny. Mi persze kikoltoztunk egy kicsit a varosbol egy Charlottenlund nevu keruletbe eszakra, mig az irodank a belvarostol delre fekszik, igy nekem napi 32km tekeres jut.

A kikoltozes fo oka a parkok es a tenger kozelsege. Most kb 15 perc gyalog egy remek kis strand, bar nyaron sem megy a viz homerseklete 20fok fole. Majd meglatjuk mennyire lesz kedvunk pancsolni.

A bunozes ezen a kornyeket gyakorlatilag ismeretlen, eloszor csak egy adag kulcsot kaptunk a lakashoz, mert a foberlo neni (Gertrud) szerint ugysem kell bezarni! A holgy egyebkent alattunk lakik a ferjevel, mindketten a dan TV-nel producerek. Most eppen a brazil utcagyerekekrol forgattak dokumentumfilmet Rioban, ezert az urge le van barnulva tel kozepen, mint egy kisebbsegi!

Az idojaras hasonlo az otthonihoz, bar eleg szeles tud lenni az Oresund obol. Leila legnagyobb oromere most mindent ho takar.

Ja es van a billentyuzetemen par erdekes karakter: æ, ø, å!

Kepek egyelore nem nagyon vannak, de ezt idovel potoljuk! Addig is egy-ket foto a netrol, a par utolso sajat termes.


Oresund hid




Charlottenlund kastely




Charlottenlund tengerpart




Charlottenlund tengerpart 2




Haziko elott




Egyutt a parton




Szelmalmok a tengeren



Pusz!
LKT

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home